Det klimavenlige legetøj

Legetøj er forventningens glæde, julelys i øjnene og fantasiens redskab. Som forældre er der ikke noget, vi hellere vil end at glæde børnene med flotte gaver i form af nyt legetøj. Sådan har det altid været, og det bliver det nok ved med. Kategorierne er uendelige, og gigant-virksomhederne prøver hele tiden at overgå hinanden, og derfor er produktionen og forbruget af legetøj enormt. Og i dag, hvor klimaforandringer vejer tungt på dagsordenen alle steder, er det nødvendigt at indtænke den miljøpåvirkning, som bilen, dukken eller spillet har, når vi forærer det til vores børn. Heldigvis er der mange typer legetøj, som er både flotte, sjove og miljøvenlige alternativer.

Noget af det mest klimavenlige børnelegetøj er ting, som er fremstillet af naturmaterialer. Legetøj lavet af bæredygtigt dyrket træ, bambus og bomuld også bionedbrydelige, så miljøbelastningen ved bortskaffelse bliver dermed en del mindre, end det er tilfældet for plastik og elektronik. En anden fordel ved de naturlige materialer er deres lange levetid, hvilket igen giver point på bæredygtighedskontoen.

En anden måde, hvorpå du kan bringe mere bæredygtig leg ind på børneværelset, er ved at benytte dig af genbrugslegetøj. Her taler vi om både genbrugsmaterialer og legetøj, som doneres til genbrug og lever videre hos det næste barn. Mange materialer såsom plastik kan genbruges til nyt legetøj, og derved undgår man at skulle fremstille ny plast, som er svært at komme af med igen. Legetøj af genbrugsplast står fremme på hylderne i mange butikker, og du kan ikke se, at materialet har været i cirkulation før. Det er lige så spændende og farvestrålende som alle de andre ting.

Vi er klar over, at det er svært at konkurrere med de funktioner, som strøm og batterier gør mulige. Men det kan lade sig gøre at finde legetøj med funktioner, som kører på bæredygtig energi. Nævnes kan forskellige finurlige legetøjsting, som kommer til live ved hjælp af solceller. Benyt også lejligheden til at tale om, hvordan solceller fungerer, og hvad grøn energi er for en størrelse. Mange skoler er allerede begyndt at introducere grøn energi som en del af deres naturfag. Opdager du, at dit barn interesserer sig for emnet, er det en god ide at støtte op om det med grønne gadgets i børnehøjde. Til de helt små børn er der også god, grøn energi at hente. Musik- eller bevægelseslegetøj, som skal trækkes op, kører også på en klimavenlig motor. Det kunne også være et smykkeskrin med en lille ballerina eller biler, der kan køre op kap.

Endelig kommer vi til et overset område inden for produktionen af legetøj, nemlig emballeringen. Hvis du ser efter, kommer meget legetøj i storladen emballage, der skal få legehuset eller actionfigur-sættet til at syne af mere, end du reelt får. Det betyder store kasser, ofte med stort forbrug af plastik. Prøv at kigge efter producenter, som benytter sig af minimal og miljøvenlig emballering.